Cara Nak Buat Char Kuey Teow Sedap
Tumiskan 2 ulas bawang putih. Mula-mula celur dulu kuey teow supaya lembut sikit dan buang minyak.
Ingat ya goreng ni dalam masa 3 minit je.
. Masuk segenggam kuey teow. Kuey teow dan minyak dorang ni friend forever. Cara Mudah Masak Char Kuey Teow Yang Padu Sedap.
Boleh lah melantak dengan jayanya lepas ni kalau dah pandai buat. Panaskan kuali masukkan minyak masak. Biarkan seminit kemudian kacau rata.
Pantang masuk kedai makan je mesti nak order beliau iaitu char kuey teaw yang tersangat vogue da vass ni. Cara untuk membuatnya. Setelah udang masak masukkan kuey teow dan gaul hingga sebati.
Pastikan kuahnya ikut saiz senduk. Ambil masa dalam masa 4 ke 5 saat sahaja. Letakkan juga sikit minyak supaya tak melekat antara satu sama lain.
Pecahkan sebiji telur dan akhir sekali masukkan taugeh dah daun kucai. Tanpa membuang masa lagi apa kata kita cuba buat sendiri char kuey teow ini dirumah. 1 pinggan char kuey teow masukkan 1 biji telur.
Panaskan kuali dengan api yang besar lalu masukkan minyak masak 2-. Masukkan juga kicap secukupnya. Didihkan bersama 5 cawan air.
Apabila sudah mereneh pecahkan telur. Tumis bawang putih masukkan udang cili diblend 3 sudu besar 1 sudu besar sos cili sos tiram kicap pekat 5 sudu kicap manis sedikit garam. Masukkan kuey teow daun kuchaigaul sebati 4-.
Udang beberapa ekor terpulang kalau nak masuk sotong atau kerang Taugeh Daun bawang 2 biji telur Gula Garam Serbuk penambah rasa Air Cara buat char kuey teow. Tumiskan 2 ulas bawang putih. Laraskan api paling kuat.
Blend bawang besar dan bawang putih. Mula-mula sekali panaskan minyak di dalam kuali. Teksturnya yang berkuah dan banyak bahan tambahan menjadikan menu ini sangat sedap.
Masukkan 1 sudu minyak bawang. Simpan dulu jangan guna lagi ye. Saki baki bawang dalam blander boleh guna.
Masuk 2 ekor udang dah rebus tadi. Akhir sekali masukkan taugeh dan kacau rata. Pasni nak buat char kue teow ke ladna ke kungfu ke goreng mamak style ke sume bole.
Kemudian masukkan udang dan letak 1 senduk Sos Istimewa Char Kuey Teow tadi. Masukkan udang dan bahan optional lain seperti kerang dan fishcake serta gula. Nak gelap mana pun boleh.
Buang sebahagian daripada minyak yang digunakan untuk menggoreng udang tadi. Bahan untuk goreng char kuey teow dah ready. Kemudian masukkan pes char kuey teow dalam 1-2.
Masukkan sos tiram sayur kucai kiub ikan bilis dan air rebusan udang. Masukkan 1 sudu besar cili kisar dan bawang putih yang ditumbuk. Gaul hingga naik bau.
Udang dan kerang perlu direbus terlebih dahulu. Terpulang anda nak pedas mana. Cara penyediaan kuah char kuey teow.
Lepas tu masukkan 1-2 sudu pes sambal. Apa kata wanita lepas ni try buat sendiri plak benda alah char kuey teaw ni. Kacau sehingga udang masak.
Tinggalkan sedikit sahaja untuk menumis. Cara penyediannya 1-. Kalau tak ada guna yang biasa pun tak pe.
Panaskan kuali masukkan minyak. CARA MEMASAK 1. Panaskan kuali dan masukkan minyak.
CARA-CARA PENYEDIAAN CHAR KUEY TEOW. Pecahkan sebiji telur dan akhir sekali masukkan taugeh dah daun kucai. Kemudian masukkan udang dan letak 1 senduk Sos Istimewa Char Kuey Teow tadi.
Pecahkan telur segera masukkan kicap Char Kuey Teow Ilham yang telah dibancuh bersama air tadi. Kemudian lumurkan dengan kicap. Simbah kuah char kuey teow 4 senduk saiz sederhana.
Kacau tak perlu lama sebab pes sambal dah masak. Kemudian angkat udang yang dah direbus tadi. Kemudian tumis bawang putih dan 3 sudu besar cili kering yang diblend dgn bawang.
Tambahkan sedikit air dan masukkan kuey teow. Cara buat kuey teow Kungfu. Minyak lebih sikit ye supaya apabila kita masukkan telur nanti kuey teow tak batat.
Mula-mula pukul telur dengan sedikit garam dan lada sulah Masukkan kuey teow dan gaul rata. Minyak lebihkan sedikit supaya apabila masukkan telur nanti kuey teow tak batat. Masukkan udang dan goreng selama 20-30 saat kemudian masukkan isi kerang rebus 3-.
Cara untuk memasak Char Kuey Teow. Campurkan air kocak dan tuang dalam periuk. Panaskan minyak masak dalam 4 sudu.
Tambahkan sedikit air dan masukkan kuey teow. Kemudian masukkan udang cili kisar sos cili sos tiram kicap pekat kicap manis dan sedikit garam. Cara untuk memasak Char Kuey Teow.
Udang akan rasa sangat manis dan fresh. Seterusnya masukkan pula kuey teow nipis. Tumiskan bawang holland bawang putih sehingga naik bau dan berubah warna.
Nak makan char kuey teow ni kena pandai pilih yang mana sedap dan terbaik. Sapa kat sini hantu dengan benda alah insan yang bernama Char Kuey Teow ni. Masukkan udang dan rebus udang ni dalam 5 ke 10 minit.
Apabila dah sejuk boleh disimpan didalam bekas dan guna bila ingin memasak. Masukkan char kuey teow dan biarkan seketika sehingga mereneh. Air rebusan dari udang perlu disimpan dan akan digunakan semasa mengoreng nanti.
Masukkan udang dan kacau hingga separuh masak. Ketepikan kueyteow yang sudah digoreng bersama telur. CARA PENYEDIAAN CHAR KUEY TEOW PENANG.




Comments
Post a Comment